Инхалаторите причиняват почти половината от глобалните емисии на фармацевтичната компания GSK. Новият

...
Инхалаторите причиняват почти половината от глобалните емисии на фармацевтичната компания GSK. Новият
Коментари Харесай

Използването на един инхалатор за астма има приблизително същото въздействие върху климата, както шофирането на автомобил

Инхалаторите предизвикват съвсем половината от глобалните емисии на фармацевтичната компания GSK. Новият дизайн, който е на път да влезе във фаза 3 на тестванията, ще понижи излъчванията на инхалатора с 90%.  Изменението на климата утежнява положението на астмата, защото по-високите температури усилват замърсяването с озон и горските пожари и удължават сезона на полените. Но по подигравка на ориста астмата също утежнява изменението на климата: в инхалаторите се употребяват химикали, които са 3600 пъти по-силни от CO2 при задържането на топлота в атмосферата.

Британският фармацевтичен колос GSK твърди, че 45% от общите му световни излъчвания идват от използването на инхалаторите му с марка Ventolin, пише Fast Company, представена от bTV. Използването на един от инхалаторите има почти същото влияние върху климата, както шофирането на автомобил с бензинов мотор в продължение на 175 благи. В международен мащаб 35 милиона пациенти употребяват тези инхалатори. 

Преди две години компанията стартира работа по версия на инхалатора с ниски въглеродни излъчвания. " Ангажирани сме да разработим безвредно и дейно лекарство за пациентите, което е с доста по-нисък капацитет за световно стопляне и без спомагателни екологични проблеми, като PFAS ", споделя Маргарет Рампф, световен търговски началник на одобрени фармацевтични артикули в GSK.

Високият въглероден отпечатък се дължи на пропеланта - химикал, който оказва помощ за изтласкването на лекарството от инхалатора с дозирано деяние в белите дробове. В момента в устройствата се употребяват химикали, наречени флуороалкани.

GSK към този момент създава версия на инхалатора на " изсъхнал прахуляк ", която има невисок въглероден отпечатък, защото не включва пропелант. Компанията желае да актуализира и своите инхалатори с дозирано деяние, тъй като те могат да бъдат по-лесни за потребление, когато някой претърпява астматичен припадък. 

Компанията създаде нова версия, която да понижи нездравословните излъчвания. " Разработката на този инхалатор с ниски въглеродни излъчвания е комплицирана и включва клинични и неклинични стратегии, както и основаване на нови индустриални мощности ", споделя Румпф. 

Ако всичко върви по проект, устройството може да бъде показано на регулаторните органи за утвърждение през 2025 година.

Очаква се въглеродният отпечатък на новия инхалатор да бъде с 90% по-малък от този на сегашната версия. Това е значима част от проектите на GSK за реализиране на нулева чиста стойност, които включват 80% спад на излъчванията по цялата верига на цената до 2030 година и 90% понижение до 2045 година. Това не е първият път, в който инхалаторите сменят пропелантите - преди този момент фирмите използваха фреони, само че стопираха, откакто Монреалското съглашение приключи потреблението на този химикал, защото той увреждаше озоновия пласт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР